ECAS logo ECAS logo

Participatieve democratie: Brusselaars kunnen de luchtkwaliteit verbeteren door bij te dragen aan een online platform.

14 March 2022
News 22 02 NLc
Het hele jaar door hebben de Brusselaars de kans om deel te nemen aan de campagne “Brussel voor Schone Lucht”. Het doel van deze campagne is om hun meningen en ideeën te verzamelen over hoe de luchtkwaliteit in Brussel verbeterd kan worden.

Het project “Brussel voor Schone Lucht”, dat door de Europese Commissie wordt gefinancierd, biedt burgers de mogelijkheid mee te werken het ontwikkelen van het beleid op het gebied van de luchtkwaliteit in Brussel. Alain Maron, minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, peter van de campagne, nodigt de burgers uit om deel te nemen:

“Vertel ons wat u in Brussel wilt veranderen, wat u bereid bent te doen om de lucht hier in Brussel en in andere Europese steden te veranderen!”

Om deel te nemen, worden de Brusselaars uitgenodigd om op het crowdsourcing-platform van het project een korte vragenlijst in te vullen.

Het project is verdeeld in 4 fasen:

  1. Tot eind maart kan iedereen zijn problemen met de luchtkwaliteit op het platform delen.
  2. Tussen april en juni zullen burgers oplossingen kunnen voorstellen voor de meest genoemde problemen.
  3. Tussen juli en september zullen zij worden uitgenodigd om te stemmen op hun favoriete ideeën.
  4. Tussen oktober en december zullen zij op basis van de voorgestelde oplossingen beleidsvoorstellen kunnen ontwikkelen op het gebied van luchtkwaliteit.

Naast de peter Alain Maron zetten burger ambassadeurs zich in voor de verspreiding van het initiatief. Onder hen zijn Geoffrey Usé, voorzitter van GRACQ – Les Cyclistes Quotidiens, en Rozina Spinnoy van Bids Belgium. Ook andere burgers met verschillende achtergronden, zoals Martin Keim, Karin De Schepper en Pauline Dessard, hebben besloten het initiatief te ondersteunen. De campagne en het platform zijn beschikbaar in het Frans, Nederlands en Engels. Bovendien is het platform ontworpen om voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te zijn.

Het burgerparticipatie-initiatief maakt deel uit van de projecten DigiDEM en CODE Europe, waarbij bijdragen van burgers over de luchtkwaliteit in 10 verschillende Europese landen worden verzameld door middel van crowdsourcing en andere middelen. Het project maakt gebruik van de beschikbaarheid van technologische oplossingen om de ” wijsheid van de massa” aan te spreken om bijvoorbeeld beleidsvraagstukken aan te pakken.

De deelname van de bevolking in dit proces is  essentieel om een echte coproductie mogelijk te maken tussen burgers en beleidsmakers–wat betreft het milieubeleid.

Meer informatie hier.

Perscontact

Hendrik Nahr
Outreach and Network Manager
ECAS (European Citizen Action Service)
BeCentral, Kantersteen 10, 1000 Brussels
hendrik.nahr@ecas.org 

Anna van de Moosdijk
Campaign and Communications Assistant
ECAS (European Citizen Action Service)
BeCentral, Kantersteen 10, 1000 Brussels
anna.vandemoosdijk@ecas.org